Geschiedenis

Tot de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2005, waarbij de gemeente Hummelo en Keppel, samen met Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem opging in de nieuwe gemeente Bronckhorst, werden de herdenkingen in Hummelo en in Hoog Keppel georganiseerd door de gemeente Hummelo en Keppel.

Toen in 2005 bleek dat niemand zich bezig hield met de organisatie van de 4-mei herdenking, hebben: de kerken in Hummelo, Keppel, Voor- en Achter Drempt, het Comité Volksfeesten in Hoog Keppel, het Oranjecomité in Drempt en de Oranjevereniging “Hummelo en Oranje” samen de eerste herdenking georganiseerd. Het jaar daarop werd het 4-mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt opgericht.

Momenteel zitten in dit Comité: Ursula Dijkstra en Titia Hondeling uit Hoog Keppel, Carla Snelder uit Achter Drempt en Jan Addink, Dirk Jan Huntelaar en Henk Maalderink uit Hummelo.

We zien jaarlijks een toenemende belangstelling, waarbij ook meer jeugd aanwezig is.

De herdenkingen:

De herdenking in Hummelo is elk jaar gelijk. Na een korte inleiding en 2 minuten stilte, lezen leerlingen van de basisscholen uit Hummelo, Hoog Keppel of Drempt een gedicht voor. Daarna worden er bloemen gelegd door de diverse vertegenwoordigers en aan het eind van de bijeenkomst worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld hun eer te bewijzen. Daarna gaan we naar Hoog Keppel;

De herdenking in Hoog Keppel is 4 jaar gelijk aan het vorige jaar en het vijfde jaar (de laatste keer in 2015) is er een grotere herdenking met een dienst in de kerk in Hoog Keppel en een stille tocht van de kerk naar het monument;

Bij het monument wordt de Last Post geblazen, 2 minuten stilte in acht genomen en het Wilhelmus gespeeld. Aansluitend worden ook hier gedichten gelezen en bloemen gelegd. Tevens verzorgt muziekvereniging “Hummelo en Keppel” de muzikale omlijsting.

De plaats:

In Hummelo vindt de herdenking plaats op de begraafplaats bij de graven van de 5 omgekomen vliegers van de Royal Airforce. Ze vormden de bemanning van een 2-motorige Engelse bommenwerper, een Whitley P4964. Zij behoorden tot het 78e Squadron van de Royal Airforce. Op 1 oktober 1940 om even over 19:00 uur waren ze opgestegen van hun basis Dishforth in Yorkshire in Engeland voor een bombardementsvlucht op de oliefabrieken bij het Duitse Sterkrade. Op de terugweg werden ze gepeild door de Duitse radar en werden “gevangen” in de zoeklichtbundels en even later neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel explodeerde in de lucht en kwam neer bij de boerderij “De Balen” aan de Hessenweg hier in Hummelo, waarbij de 5 bemanningsleden omkwamen. Ze werden op vrijdag 4 oktober 1940, om 15:00 uur met Duitse militaire eer begraven op het kerkhof hier in Hummelo. De begrafenis werd geleid door ds. Goedhart.

Deze 5 vliegers zijn:

  • Pilot Offr. Neville Halsey Andrew, piloot, 21 jaar en afkomstig uit New Zealand;
  • Pilot Offr. Harry Wright Morgan, 2e piloot, 27 jaar en afkomstig uit New Zealand;
  • Sgt George Enos Matson, waarnemer, 20 jaar en afkomstig uit Engeland en getrouwd met Nora Matson
  • Sgt Phillip Hall Richmond, radiotelegrafist, 19 jaar, en afkomstig uit Engeland
  • Sgt Arthur Roscoe, staartschutter, 19 jaar, afkomstig uit Engeland.

In 2016 is de enige neef van Harry Wright Morgan, Kenneth Morgan Pilbrow, samen met zijn zoon, schoondochter en kleinzoon hier geweest om de herdenking bij te wonen. Hij is geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van zijn oom en wist door een brief van mevrouw Westerbeek van Eerten, die de familie direct na de oorlog had geschreven, dat hij in Hummelo begraven lag. Gedurende zijn naspeuringen kwam hij er achter dat de inwoners van Hummelo nog jaarlijks de verschrikkingen van deze en alle andere oorlogen herdenken bij het graf van zijn oom. Dit deed hem besluiten om naar Hummelo te komen. En op 4 mei vorig jaar heeft hij zal hij samen met zijn zoon, schoondochter en kleinzoon de herdenking bijgewoond. Bij die gelegenheid heeft hij de inwoners een plaque aangeboden als dank voor het feit dat deze herdenking jaarlijks plaatsvindt. Deze plaque bevindt zich momenteel in de vitrine bij de ingang van de begraafplaats.

De herdenking in Hoog Keppel vindt plaats bij het monument aan de Monumentenweg. Dit oorlogsmonument is op initiatief van enkele oud-strijders opgericht ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers uit de gemeente Hummelo en Keppel en is ontworpen door Pieter Starreveld. Het is onthuld in 1948. Het is een gedenkzuil, bekroond met een gebeeldhouwde vlam, waarbij de vlam symbool staat voor het verzetsvuur.

Op de zuil staat de tekst:

1940 -1945
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN

Tevens zijn in de zuil twintig namen van oorlogsslachtoffers gegraveerd.

Deze namen zijn:

H. Verstege
B. Jacobs-Goldsteen
Fam. C.G.J. Teering
G.J. Milius
A.W. Snelder
J. Velkamp
H.J. Heutink
G. Hoogkamp
J. Wagelaar
D.J. Maandag
H.J.W. Spijker
J. Schellingerhout
S. Jacobs
E.H. Jolink
G.H.J. Maandag-Bruil
H.B. Jansen
F.J. Leverman
Fam. W.P. Broeder
A.Th. Bergevoet
R.P. Belinfante